Black Cat


Euromobil secara rasmi telah mengumumkan Audi A1 akan dipasarkan di Malaysia dan Audi A1 1.4 TFSI telah dipilih untuk dipasarkan di Malaysia dengan harga RM 179 900 tidak termasuk insurance.

Maklumat lanjut boleh mengenai Audi A1 1.4 TFSI ini boleh dibaca di blog PaulTan. Dibawah nie ak nak share gambar-gambar Audi A1 1.4 TFSI. Bab2 kete nie, mmg ak suke ......tgk body luanyer,cam swift gak eh ckit??..ermm...anyway..this car cute n comel...:-)

.Jom kita layan kereta Audi A1 1.4 TFSI dibawah ini:-


cute one.....:-)



design belakang nie..cam swift ckit...:-)



w0owww....:-)




                                                                 mengancam.....:-)

Hari nie..aku nak menulis apea lak eh..tengah2 aku pikir nak tulis apea(lame gak aku duk pk nak tulis entry yang sesuai)..hehe..terlintas di fikiran aku...nak tulis sal kawan aku sekolah rendah lu...name dier..hafizie che lah...sekarang nie da jadi seorang polis kat kota tinggi x clap aku..terkejut bebeno aku...bla aku tengok kat halaman utama fb...gambar tunang dier..erkk..da tunang da piji nie..x sangka lak aku..dier ikut kakak dier (zura)..kakak dier tunang ,,,dier pown nak tunang gak..hehehe..ok la 2..da sampai seru ko pijie kan..org kate..mendea yang elok 2..bek lah dipercepatkan..jangan ditunggu2 ...cam lagu..jangan tunggu lama-lama..nanti lama-lama..dia ambil orang..hahaha..memandai la pulak aku...


da bertunang...x bgtau lak en piji nie kat aku...hahaha...actually..aku x la berapa rapat sangat ngan piji nie mase sekolah rendah lu...hehe...tapi ,kawan sekolah rendah lu kan..even x rapat..kene la bertegur sapa...hahaha...ag pown..pijie nie..satu kg jea ngan aku..ngan mek tie..ngan mek ha....ngan mek yu....hahahaha....


bawah nie...gambar dier tunang....pijie....aku mek gambar tunang ko satu eh..mintak izin..hehe..jangan mare yea..sekadar nak wat kenangan kat blog ak..hehehe....baru jea tunang baru-baru nie..14/mei/2011




anyway...aku doakan korunk berdua bahagia....bertunang 2..jangan lah lame2 yea....aku x sabo gak nak makan nasi minyak ngan mek ha,mek yu,mek tie,mat pih,mat pije.,mok ku..hahahha....agipown..alam bertunang nie..x elok lame2..banyak perkara yang leh berlaku kpd perhubungan..cepat2 kawin yea...ak doakan korunk..oneday...diijabkabulkan menjadi satu...hahahhaha...perghhh..power x ayat aku...hhihi...k laa..setakat nie sajea..aku coretkan cerita sal kawan aku..len kali..kalo dea citer sal kawan2 lame aku..ak bgtau kat korunk...hehehe...chow lu...salam




untuk pengetahuan mu pijie..sek2 aku..madiha..nurul...tengku..hafizan ngah bergosip sal mu kat fb ..madiha hok start lu...hahaha...layannnn .....dop habeh agi nie bergosip nie...hahahaha....

salam...

alamak hai..da lame bebeno ak x update entry blog ak nie..ermm..rindu lak nak menulis n luahan hati ini..hehe

ermmm...nie..ak nak share amalan yg ak selalu lakukan selepas setiap kali solat...iaitu bace ayat 1000 dinar selepas setiap kali solat...

ak adea terbace kat facebook...yg dipostkan oleh brother Love (mahaguru cinta ak...hahaha)..ermm..dier cakap..kalau kiter nak senang nak dapat jodoh ..dapat pasangan yang baik...selalulah amalkan bace ayat seribu dinar selepas solat dengan hati yg tulus ikhlas..mudah-mudahan...mudah dapat jodoh yang baik suatu hari nanti...:-)

ayat dier ak taruk kat bawah nie...:-)




Bermaksud :
Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani. Dan sesiapa yang bertaqwa kepada Allah (dengan mengerjakan suruhanNya dan meninggalkan laranganNya), nescaya akan dijadikan baginya jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkannya).
Serta memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas hatinya. Dan (ingatlah), sesiapa berserah diri bulat-bulat kepada Allah, maka Allah cukupkan baginya (untuk menolong dan menyelamatkannya). Sesungguhnya Allah tetap melakukan segala perkara yang di kehendakiNya. Allah telahpun menentukan kadar dan masa bagi berlakunya tiap-tiap sesuatu.
(Ayat 2 & 3 Surah At-Talaq)
Ini ayat seribu dinar namanya, ayat ini diamal oleh seorang hamba yang mendapat hikmat ini dari Nabi Allah Khidhir ketika belayar di laut dengan berkata berkat amal ayat ini hamba itu mendapat kemuliaan dan menjadi raja.
Ayat ini mengandungi seribu faedah jikalau di amalkan tiap-tiap kali lepas sembahyang sebanyak tiga kali, insya’Allah akan beroleh seribu faedah, barang siapa yang beramal ayat ini Allah taala akan mengadakan baginya jalan keluar dari segala kesulitan, Allah ta’ala akan memberi rezeki yang banyak dengan tidak di sangka-sangka dan Allah Ta’ala menyampaikan segala hajatnya, dengan beramal bersungguh-sungguh dan yakin kepada Allah, terlindung segala daripada bala di darat dan di laut.
Jikalau dibaca ayat ini kepada orang yang sedang sakit sebanyak 3 kali dan dihembuskan kepada si pesakit itu dan di jampi pada air sebanyak 3 kali diberi minum, insya’Allah si pesakit akan sembuh.
Jikalau mendapat sebarang kesusahan yang amat berat, kesusahan kerana kezaliman orang-orang tamak, oleh peperangan yang ditimbulkan oleh musuh-musuh Negara, beramallah selalu dengan ayat ini selepas daripada sembahyang lima waktu, mudah-mudahan segala kesusahan mendapat perlindungan dari Allah Ta’ala.
Jikalau masuk berperang menentang musuh, tiada binasa oleh terbakar, jika di pukul dengan besi tiada lut dan tiada binasa dari sebarang benda yang bahaya, hendaklah beramal ayat ini dan bertawakkal kepada Allah, baca ayat ini sesudah sembahyang lima waktu, baca ketika hendak tidur tiga kali, baca ayat ini ketika hendak keluar rumah sekurang-kurangnya tiga kali.

Pada setiap tanggal 1 April, ada sahaja orang (terutama anak-anak muda) yang merayakan hari tersebut dengan membuat pelbagai kejutan atau sesuatu aneh yang di luar jangkaan. April Fools Day, demikian orang Barat menyebut hari tanggal 1 April. Namun, tahukah anda jika perayaan tersebut sesungguhnya berasal dari sejarah pembantaian tentera Salib terhadap kaum Muslim Sepanyol yang memang didahului dengan upaya penipuan? Inilah sejarahnya yang disalin kembali sebahagiannya dari buku “Valentine Day, Natal, Happy New Year, April Mop, Halloween: So What?” (Rizki Ridyasmara, Pustaka Alkautsar, 2005)

 Sejarah April Fool

Perayaan April Fool yang selalu diakhiri dengan kegembiraan dan kepuasan itu sesungguhnya berasal dari satu tragedi besar yang sangat menyedihkan dan memilukan. The April’s Fool Day berasal dari satu episod sejarah Muslim Sepanyol pada tahun 1487 atau bersamaan dengan 892 H. Sebelum mengungkap tragedi tersebut, ada baiknya kita melihat sejarah Sepanyol dahulu ketika masih di bawah kekuasaan Islam.

Sejak dibebaskan Islam pada abad ke-8 M oleh Panglima Thariq bin Ziyad, Sepanyol tumbuh menjadi satu negeri yang makmur secara beransur-ansur. Pasukan Islam tidak setakat berhenti di Sepanyol, namun terus melakukan pembebasan di negeri-negeri sekitarnya menuju Perancis. Perancis Selatan dengan mudah dibebaskan. Kota Carcassone, Nimes, Bordeaux, Lyon, Poitou, Tours, dan sebagainya jatuh. Walau sangat kuat, pasukan Islam masih memberikan toleransi kepada suku Goth dan Navaro di daerah sebelah Barat yang terletak di pergunungan.

Islam telah menerangi Sepanyol. Ini kerana sikap para penguasa Islam begitu baik dan rendah hati, maka banyak orang-orang Sepanyol yang kemudian dengan tulus dan ikhlas memeluk Islam. Muslim Sepanyol bukan hanya beragama Islam, namun mereka sungguh-sungguh mengamalkan kehidupan secara Islami. Mereka tidak hanya membaca Al-Quran, tetapi juga bertingkah laku berdasarkan Al-Quran. Mereka selalu berkata untuk tidak minum khamar, bergaul bebas, dan segala macam hal yang dilarang oleh Islam. Keadaan seperti itu berlangsung hampir enam abad lamanya.

Selama itu pula kaum kafir yang masih ada di sekeliling Sepanyol tanpa kenal lelah terus berupaya membersihkan Islam dari Sepanyol, namun mereka selalu gagal. Mereka telah mencuba beberapa kali tapi selalu tidak berhasil. Dikirimlah sejumlah perisik untuk mempelajari kelemahan umat Islam di Sepanyol. Akhirnya perisik itu menemukan cara untuk menaklukkan Islam di Sepanyol, yakni yang pertama adalah harus melemahkan iman mereka dahulu dengan jalan serangan pemikiran dan budaya.

Maka mulailah secara diam-diam mereka mengirim alkohol dan rokok secara percuma ke dalam wilayah Sepanyol. Muzik diperdengarkan untuk membujuk kaum mudanya agar lebih suka bernyanyi dan menari berbanding membaca Al-Quran. Mereka juga mengirim sejumlah ulama palsu yang kerjanya adalah untuk menyemarakkan perpecahan di dalam tubuh umat Islam Sepanyol. Lama-kelamaan upaya ini membuahkan hasil.

Akhirnya Sepanyol jatuh dan berjaya dikuasai pasukan Salib. Penyerangan oleh pasukan Salib benar-benar dilakukan dengan kejam tanpa mengenal peri kemanusiaan. Tidak hanya pasukan Islam yang dibantai, tetapi juga rakyat biasa, wanita, anak-anak kecil, orang-orang tua, semuanya dibantai dengan sadis dan kejam.

Satu persatu daerah di Sepanyol ditakluki. Granada adalah daerah terakhir yang ditaklukkan. Penduduk Islam di Sepanyol (juga disebut orang Moor) terpaksa berlindung di dalam rumah untuk menyelamatkan diri. Tentera-tentera Kristian terus mengejar mereka.

Ketika jalan-jalan mulai sepi, yang tinggal adalah ribuan mayat yang bergelimpangan dan bermandikan aliran darah. Tentera Salib mengetahui bahawa banyak Muslim Granada yang masih bersembunyi di rumah-rumah. Dengan lantang tentera Salib itu meneriakkan pengumuman, bahawa para Muslim Granada boleh keluar dari rumah dengan aman dan dibenarkan berlayar keluar dari Sepanyol dengan membawa barang-barang keperluan mereka. “Kapal-kapal yang akan membawa kalian keluar dari Sepanyol sudah kami persiapkan di pelabuhan. Kami menjamin keselamatan kalian jika ingin keluar dari Sepanyol, setelah ini maka kami tidak lagi memberikan jaminan!” demikian bujuk tentera Salib.

Orang-orang Islam masih curiga dengan tawaran ini. Beberapa dari orang Islam dibenarkan melihat sendiri kapal-kapal penumpang yang sudah dipersiapkan di pelabuhan. Setelah benar-benar melihat ada kapal yang sudah dipersiapkan, maka mereka segera bersiap untuk meninggalkan Granada bersama-sama menuju ke kapal-kapal tersebut. Mereka pun bersiap untuk berlayar.

Keesokan harinya, ribuan penduduk Muslim Granada yang keluar dari rumah-rumahnya dengan membawa seluruh barang-barang keperluannya beriringan jalan menuju pelabuhan. Beberapa orang Islam yang tidak mempercayai tentera Salib bertahan dan terus bersembunyi di rumah-rumahnya. Setelah ribuan umat Islam Sepanyol berkumpul di pelabuhan, dengan cepat tentera Salib menggeledah rumah-rumah yang telah ditinggalkan penghuninya. Lidah api terlihat menjilat-jilat angkasa ketika para tentera Salib itu membakar rumah-rumah tersebut bersama orang-orang Islam yang masih bertahan di dalamnya.

Manakala ribuan umat Islam yang berada di pelabuhan berasa terkejut ketika tentera Salib juga membakar kapal-kapal yang dikatakan akan mengangkut mereka keluar dari Sepanyol. Kapal-kapal itu dengan cepat tenggelam. Ribuan umat Islam tidak boleh berbuat apa-apa kerana sama sekali tidak bersenjata. Mereka juga kebanyakan terdiri dari para perempuan dan anak-anak yang masih kecil. Lalu tentera Salib segera mengepung mereka dengan pedang yang terhunus.

Dengan satu teriakan dari pemimpinnya, ribuan tentera Salib itu segera membunuh umat Islam Sepanyol tanpa perasaan belas kasihan. Jerit tangis dan takbir membahana. Dengan buas tentera Salib terus membunuh orang awam yang sama sekali tidak berdaya.

Seluruh Muslim Sepanyol di pelabuhan itu habis dibunuh dengan kejam. Darah menggenang di mana-mana. Laut yang biru telah berubah menjadi merah kehitam-hitaman. Tragedi ini bertepatan dengan tanggal 1 April. Inilah yang kemudian diperingati oleh dunia Kristian pada setiap tanggal 1 April sebagai “The Aprils Fool Day”.

Bagi umat Islam April Fool tentu merupakan tragedi yang sangat menyedihkan. Hari dimana ribuan saudara seimannya disembelih dan dibantai oleh tentera Salib di Granada, Sepanyol. Sebab itu, adalah sangat tidak layak jika ada orang Islam yang ikut-ikutan merayakan tradisi ini. Sebab dengan merayakan April Fool, sesungguhnya orang-orang Islam itu ikut bergembira dan tertawa atas tragedi tersebut. Siapa pun orang Islam yang turut merayakan April Fool, maka ia sesungguhnya tengah merayakan ulang tahun pembunuhan beramai-ramai terhadap ribuan saudara-saudaranya di Granada, Sepanyol, beberapa abad silam.

April Fool Merupakan Perayaan Pembantaian Umat Islam, Tidak Layak Dirayakan

Umat Islam sangat tidak layk merayakan “The April Fool Day” kerana kebiasaan itu didasarkan untuk memperingati peristiwa pembantaian umat Islam di Sepanyol pada 1 April 1487 Masihi.

Ir.H.Asmara Dharma, seorang cendekiawan muslim dari Indonesia menuturkan di dalam tulisannya; “Umat Islam banyak yang “latah” dan merayakan April Fool tanpa mengetahui dasar dan asal muasal peristiwa tersebut”

Ia menjelaskan, perayaan April Fool itu didasarkan atas peristiwa penyerangan besar-besaran oleh tentera Salib terhadap negara Sepanyol yang ketika itu di bawah kekuasaan kekhalifahan Islam pada Mac 1487 Masihi.

Kota-kota Islam di Sepanyol seperti Zaragoza dan Leon di wilayah Utara, Vigo dan Forto di wilayah Timur, Valencia di wilayah Barat, Lisbon dan Cordoba di Selatan serta Madrid di pusat kota dan Granada sebagai kota pelabuhan berjaya dikuasai tentera Salib.

Umat Islam yang tersisa dari peperangan itu dijanjikan kebebasan jika meninggalkan Sepanyol dengan kapal yang disiapkan di pelabuhan Granada. Tentera Salib itu menjanjikan keselamatan dan membolehkan umat Islam menaiki kapal jika mereka meninggalkan Sepanyol dan tidak membawa sebarang persenjataan mereka.

Namun, ketika ribuan umat Islam sudah berkumpul di pelabuhan, kapal yang tadinya berlabuh di pelabuhan segera dibakar dan kaum muslim dibantai dengan kejam sehingga air laut menjadi merah kerana darah.

Peristiwa pembantaian dan pengingkaran janji tersebut terjadi pada 1 April 1487 Masehi dan dikenang sebagai “The April Fool Day.”

Selanjutnya, Dharma menjelaskan, peristiwa “The April Fool Day” itu dipopulerkan dengan “ritual” yang mempersendakan, menipu dan memperbodohkan orang lain tetapi bernuansa gembira.

“Ritual tersebut disyaratkan agar orang-orang yang dipersendakan tidak boleh berasa marah atau membalas” katanya.


Dah lama asenyer aku x update entry ak nie...da 2 mggu lebih kowt...x dea mood nak mengarang...ahakss..hari nie..ak nak bercerita geng kawan sekolah rendah telok jering lu..semalam..sambil2 ak dengar  lagu jiwang kat radio melalui handsetku..sambil2 nyanyi..tetibe ak teringat kenangan zaman sekolah rendah darjah 6 dulu...pah 2..leh senyum kambing sowang lak..kalo owang tgk ak time 2..kurang betol ke pea dak nie..hahahaah..that' is real me...haha...


Mase sekolah rendah sktj dulu...kitaorang adea geng kiter owang sendiri..5 owang dak pompuan hingusan time tuh...hahaha....rindunyer time suka duka,suka ria time darjah 6 dulu...kemana jea kitaowang p..mesti kitaorang berlima jalan sekali...time waktu rehat,berderet kitaowang jalan p kantin sekali..3 owang depan..2 owang belakang..x cukup ruang nak wat 1 barisan..ahaha...

Ada satu mendea yg mengingatkan ak ngan dak2 nie...kitaowang time rehat jea..pah beli mknn ringan kat kantin...or time rehat kelas fardhu ain..kitaowng adea satu tempat strategik yg kitaowang berkumpul...tempat 2..x dea owang lain berani duduk..kitaowang jea sokmo duduk situ lepak2,bergosip2,borak2,gelak ketawa...iaitu ...dibawah satu pokok yang terlindung daripada pemandangan ownag ramai dan juga cikgu2...leh ciap duduk2 ag kat pokok 2..(pokok 2 ala2 cam kerusi yg boleh duduk)..sbb pokok rendang...hahahah....best time 2..masih segar dalam ingatan ku saat2 riang tawa time 2...bile borak2..then ..bile cikgu lalu kawasan tepi..kitaowang terus jew senyap..n terus jew intai2 cikgu mane lalu..hahaha..sbb,kat pokok 2,leh intai2 owang kat tepi melalui celah2 pepohan...aahhahaa....

mek ak perkenalkan diaowang nie....kitaowang semua satu kg..belajar kat tempat tadika sekali same2..n belajar same2 darjah1-6....








yang nie..namenyer..nor izzatul madiha...hehehe..madiha..jangan mare ak yea..ak curi gambo ko nie..hehe...comel n cun owang nyer...(x leh lebih2..haha)..umah dier jauh nun di hujung kg telok jering..hehe..jauh gak ngan ak dan mek tie...dier nie..anak sulung...same cam ak...kitaowang..mase darjah 6 lu..adea gelaran yang tersendiri yg dak laki gelarkan...madiha nie..sbb dier anak sulung..adik2 dier panggil dier kak young...dak laki gelar laa gayung..hahaha...teringat mendea2 2 semue,kelako jea laa..jahat tol la dak laki nie..memandai jea....sekarang nie dier belajat kat utp,baru lepas habis praktikal jew bulan 1 hari 2...pengawas gak time darjah 6 2...ak dengar2..da berpunyer...hehehe








haa..nie namenyer...nor izziatie bte hanafi..sekolah rendah lu..mek nie..sowang yg sangat pandai..sbb..dalam kelas ..taip2 kali exam..asyik dier jea yng conquer leh n0.1..sape2 pown..x leh lawan dier time 2...markah2 semue dier dapat tinggi..jeloaus ak ngan dka mek tie time 2..haahah...anak tunggal mok long nie..sbb 2,mok long sayang sangat kat dier nie...hehe..sekarang nie..dier belajar unikl...hari 2,sekali ak jupe n hangout n mek nie kat TAR...dak laki gelarkan dier ..burung merpati...sbb..burung merpati kan pandai..da secocok da ngan dier..dier pown mmg pandai..umah ak ngan umah mek nie..wape kaki jea..dekat la katekan..tiap2 pagi2 nak p sekolah,ak ngan mek tie jalan same2..bile balik sekolah jea..jupe ngan umah dier lu..mesti ckp..bye2...hahaha..jalan kaki jew kitaowang,sbb umah mek tie nie ngan sekolah sebelah pagar jew...hahahha...mmg sangat dekat la..hehe..yg nie sowang pown..da berpunyer gak...haha..dak nie pown..pengawas gak mse sekolah rendah....
~~mek..jangan mare ak curi gambo hang nie kat fb...heheheh~~.....






nie plak..nurul farizan bte jusoff...dier baru jew lepas graduate diploma kat utm skudai hari 2..belajar kat utm kl,semarak..sekarang dier nie..sibuk cari keje..hehe...gud luck beb!!..all the best 2 u..u can do it ..wat lek lok interview sok...hhehe...nurul nie,sme ngan ak pengawas jgk mse sekolah rendah...dak gelarkan pea kat dier...katak puru..sbb..dier lu mase sekolah rendah..adea tahi lalat besar n hidup kat sebelah hidung dier..sebab 2 dier digelar cam 2 oleh dak2 laki nakal lam kelas kitaownag..hhehe..tapi..sekarang ..da x dea da..sbb ,dier da buang...dier bgtau kat ak,mendea 2 give effect jugak kat dier..that's why la..cik nurul kiter nie..da pn berpunyer...haha

dan dua orang ag kawan sekolah rendah ak...tengku rafidatul akma dan siti nur ain bt suhaimi...

gelaran2 dak laki bagi mse darjah 6 lu dekat geng kitaowang...
tengku-kura2-sebab-mek nie...mmg jenis yg jalan lambat...that's why laa..ahhaha..
ak-burung murai..sbb..ak jenis banyak cakap..hahah...sesuai da 2 ngan name dea "ra"...haha...
tie-burung merpati-sbb dier pandai..sesuai ngan nme mek nie dea "tie"..hehe
madiha-gayung-kak young
nurul-katak puru

adoii laa lawak batol laa..kawan2 ku semue..jangan mek hati eh pea yg ak tulis..ak cume nak mengingatkan kembali kenangan mse kiter sekolah rendah lu beb!!...rindunyer ak...ak ase ank balik semula jew ke darjah 6..lepak same2 ngan korunk kat bawah pokok depan kelas kiter 2...hahahaah....


kitaowang semua nie..satu kg jew..kg telok jering

anyway...korunk2 semue..dalam banyak2 kiter semue nie..ain sowang jew ak jarang dengo kabo...no tel dier pown ak da hilang..fb dier x dea..sek2 mu ado ko dop??..ak nak add...camnea la citer mek 2 sowang...dengar2 hari 2...dier duk belajar kat kolej kejuruwatan....


beb...bile kiter nak kumpul sekali same2 6 owang .....time cuti..besenyer..p umah madiha..lepak umah mek tie..nurul..jarang2..ain..langsung x dapat jupe ngan dier....huhuhuhu....tengku??...sekarang..da x dapat berhubung da ngan dier....

gambar tengku n ain..ak upload len kali laa..ak x jupe ag gambo diorang....huhuhu...

gambar kiter ramai2 mase darjah 6..mase bergambar kat tayar besar tu...adea ag ak simpan n tampal kat meja study kt umah ek..hahaha...kalo dea mse..ak upload...haha...

lagu merapu SINAR FM











hahahha...lagu merapu kat sinar fm....ak suke dengar radio sinar fm nie...pagi2..mase kat asrama lu...dengar radio nie...ak leh lak duk senyum n gelak2 sorang2...haha..siot tol...nek gelak ak ngan celoteh kak engku ,krill dan SY..memang kelakar...pagi2..da leh wat menceriakan orang...anyway..sal lagu merapu nie..habis la rosak lagu asli artis2 malaysia nie dek perbuatan dirong nie...haahah..tapi..lawok laa..haahha...leh tahan gak krill 2..ahah

About this blog

azura_blogger. Powered by Blogger.

Popular Entry

Just Me.

My photo
Skudai, Johor, Malaysia
~seorang yang periang dan seyum sokmo!!..ahakss.. ~suke berkawan...

Followers

There was an error in this gadget

Labels