Euromobil secara rasmi telah mengumumkan Audi A1 akan dipasarkan di Malaysia dan Audi A1 1.4 TFSI telah dipilih untuk dipasarkan di Malaysia dengan harga RM 179 900 tidak termasuk insurance.

Maklumat lanjut boleh mengenai Audi A1 1.4 TFSI ini boleh dibaca di blog PaulTan. Dibawah nie ak nak share gambar-gambar Audi A1 1.4 TFSI. Bab2 kete nie, mmg ak suke ......tgk body luanyer,cam swift gak eh ckit??..ermm...anyway..this car cute n comel...:-)

.Jom kita layan kereta Audi A1 1.4 TFSI dibawah ini:-


cute one.....:-)



design belakang nie..cam swift ckit...:-)



w0owww....:-)




                                                                 mengancam.....:-)

Hari nie..aku nak menulis apea lak eh..tengah2 aku pikir nak tulis apea(lame gak aku duk pk nak tulis entry yang sesuai)..hehe..terlintas di fikiran aku...nak tulis sal kawan aku sekolah rendah lu...name dier..hafizie che lah...sekarang nie da jadi seorang polis kat kota tinggi x clap aku..terkejut bebeno aku...bla aku tengok kat halaman utama fb...gambar tunang dier..erkk..da tunang da piji nie..x sangka lak aku..dier ikut kakak dier (zura)..kakak dier tunang ,,,dier pown nak tunang gak..hehehe..ok la 2..da sampai seru ko pijie kan..org kate..mendea yang elok 2..bek lah dipercepatkan..jangan ditunggu2 ...cam lagu..jangan tunggu lama-lama..nanti lama-lama..dia ambil orang..hahaha..memandai la pulak aku...


da bertunang...x bgtau lak en piji nie kat aku...hahaha...actually..aku x la berapa rapat sangat ngan piji nie mase sekolah rendah lu...hehe...tapi ,kawan sekolah rendah lu kan..even x rapat..kene la bertegur sapa...hahaha...ag pown..pijie nie..satu kg jea ngan aku..ngan mek tie..ngan mek ha....ngan mek yu....hahahaha....


bawah nie...gambar dier tunang....pijie....aku mek gambar tunang ko satu eh..mintak izin..hehe..jangan mare yea..sekadar nak wat kenangan kat blog ak..hehehe....baru jea tunang baru-baru nie..14/mei/2011




anyway...aku doakan korunk berdua bahagia....bertunang 2..jangan lah lame2 yea....aku x sabo gak nak makan nasi minyak ngan mek ha,mek yu,mek tie,mat pih,mat pije.,mok ku..hahahha....agipown..alam bertunang nie..x elok lame2..banyak perkara yang leh berlaku kpd perhubungan..cepat2 kawin yea...ak doakan korunk..oneday...diijabkabulkan menjadi satu...hahahhaha...perghhh..power x ayat aku...hhihi...k laa..setakat nie sajea..aku coretkan cerita sal kawan aku..len kali..kalo dea citer sal kawan2 lame aku..ak bgtau kat korunk...hehehe...chow lu...salam




untuk pengetahuan mu pijie..sek2 aku..madiha..nurul...tengku..hafizan ngah bergosip sal mu kat fb ..madiha hok start lu...hahaha...layannnn .....dop habeh agi nie bergosip nie...hahahaha....

salam...

alamak hai..da lame bebeno ak x update entry blog ak nie..ermm..rindu lak nak menulis n luahan hati ini..hehe

ermmm...nie..ak nak share amalan yg ak selalu lakukan selepas setiap kali solat...iaitu bace ayat 1000 dinar selepas setiap kali solat...

ak adea terbace kat facebook...yg dipostkan oleh brother Love (mahaguru cinta ak...hahaha)..ermm..dier cakap..kalau kiter nak senang nak dapat jodoh ..dapat pasangan yang baik...selalulah amalkan bace ayat seribu dinar selepas solat dengan hati yg tulus ikhlas..mudah-mudahan...mudah dapat jodoh yang baik suatu hari nanti...:-)

ayat dier ak taruk kat bawah nie...:-)




Bermaksud :
Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani. Dan sesiapa yang bertaqwa kepada Allah (dengan mengerjakan suruhanNya dan meninggalkan laranganNya), nescaya akan dijadikan baginya jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkannya).
Serta memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas hatinya. Dan (ingatlah), sesiapa berserah diri bulat-bulat kepada Allah, maka Allah cukupkan baginya (untuk menolong dan menyelamatkannya). Sesungguhnya Allah tetap melakukan segala perkara yang di kehendakiNya. Allah telahpun menentukan kadar dan masa bagi berlakunya tiap-tiap sesuatu.
(Ayat 2 & 3 Surah At-Talaq)
Ini ayat seribu dinar namanya, ayat ini diamal oleh seorang hamba yang mendapat hikmat ini dari Nabi Allah Khidhir ketika belayar di laut dengan berkata berkat amal ayat ini hamba itu mendapat kemuliaan dan menjadi raja.
Ayat ini mengandungi seribu faedah jikalau di amalkan tiap-tiap kali lepas sembahyang sebanyak tiga kali, insya’Allah akan beroleh seribu faedah, barang siapa yang beramal ayat ini Allah taala akan mengadakan baginya jalan keluar dari segala kesulitan, Allah ta’ala akan memberi rezeki yang banyak dengan tidak di sangka-sangka dan Allah Ta’ala menyampaikan segala hajatnya, dengan beramal bersungguh-sungguh dan yakin kepada Allah, terlindung segala daripada bala di darat dan di laut.
Jikalau dibaca ayat ini kepada orang yang sedang sakit sebanyak 3 kali dan dihembuskan kepada si pesakit itu dan di jampi pada air sebanyak 3 kali diberi minum, insya’Allah si pesakit akan sembuh.
Jikalau mendapat sebarang kesusahan yang amat berat, kesusahan kerana kezaliman orang-orang tamak, oleh peperangan yang ditimbulkan oleh musuh-musuh Negara, beramallah selalu dengan ayat ini selepas daripada sembahyang lima waktu, mudah-mudahan segala kesusahan mendapat perlindungan dari Allah Ta’ala.
Jikalau masuk berperang menentang musuh, tiada binasa oleh terbakar, jika di pukul dengan besi tiada lut dan tiada binasa dari sebarang benda yang bahaya, hendaklah beramal ayat ini dan bertawakkal kepada Allah, baca ayat ini sesudah sembahyang lima waktu, baca ketika hendak tidur tiga kali, baca ayat ini ketika hendak keluar rumah sekurang-kurangnya tiga kali.

Pada setiap tanggal 1 April, ada sahaja orang (terutama anak-anak muda) yang merayakan hari tersebut dengan membuat pelbagai kejutan atau sesuatu aneh yang di luar jangkaan. April Fools Day, demikian orang Barat menyebut hari tanggal 1 April. Namun, tahukah anda jika perayaan tersebut sesungguhnya berasal dari sejarah pembantaian tentera Salib terhadap kaum Muslim Sepanyol yang memang didahului dengan upaya penipuan? Inilah sejarahnya yang disalin kembali sebahagiannya dari buku “Valentine Day, Natal, Happy New Year, April Mop, Halloween: So What?” (Rizki Ridyasmara, Pustaka Alkautsar, 2005)

 Sejarah April Fool

Perayaan April Fool yang selalu diakhiri dengan kegembiraan dan kepuasan itu sesungguhnya berasal dari satu tragedi besar yang sangat menyedihkan dan memilukan. The April’s Fool Day berasal dari satu episod sejarah Muslim Sepanyol pada tahun 1487 atau bersamaan dengan 892 H. Sebelum mengungkap tragedi tersebut, ada baiknya kita melihat sejarah Sepanyol dahulu ketika masih di bawah kekuasaan Islam.

Sejak dibebaskan Islam pada abad ke-8 M oleh Panglima Thariq bin Ziyad, Sepanyol tumbuh menjadi satu negeri yang makmur secara beransur-ansur. Pasukan Islam tidak setakat berhenti di Sepanyol, namun terus melakukan pembebasan di negeri-negeri sekitarnya menuju Perancis. Perancis Selatan dengan mudah dibebaskan. Kota Carcassone, Nimes, Bordeaux, Lyon, Poitou, Tours, dan sebagainya jatuh. Walau sangat kuat, pasukan Islam masih memberikan toleransi kepada suku Goth dan Navaro di daerah sebelah Barat yang terletak di pergunungan.

Islam telah menerangi Sepanyol. Ini kerana sikap para penguasa Islam begitu baik dan rendah hati, maka banyak orang-orang Sepanyol yang kemudian dengan tulus dan ikhlas memeluk Islam. Muslim Sepanyol bukan hanya beragama Islam, namun mereka sungguh-sungguh mengamalkan kehidupan secara Islami. Mereka tidak hanya membaca Al-Quran, tetapi juga bertingkah laku berdasarkan Al-Quran. Mereka selalu berkata untuk tidak minum khamar, bergaul bebas, dan segala macam hal yang dilarang oleh Islam. Keadaan seperti itu berlangsung hampir enam abad lamanya.

Selama itu pula kaum kafir yang masih ada di sekeliling Sepanyol tanpa kenal lelah terus berupaya membersihkan Islam dari Sepanyol, namun mereka selalu gagal. Mereka telah mencuba beberapa kali tapi selalu tidak berhasil. Dikirimlah sejumlah perisik untuk mempelajari kelemahan umat Islam di Sepanyol. Akhirnya perisik itu menemukan cara untuk menaklukkan Islam di Sepanyol, yakni yang pertama adalah harus melemahkan iman mereka dahulu dengan jalan serangan pemikiran dan budaya.

Maka mulailah secara diam-diam mereka mengirim alkohol dan rokok secara percuma ke dalam wilayah Sepanyol. Muzik diperdengarkan untuk membujuk kaum mudanya agar lebih suka bernyanyi dan menari berbanding membaca Al-Quran. Mereka juga mengirim sejumlah ulama palsu yang kerjanya adalah untuk menyemarakkan perpecahan di dalam tubuh umat Islam Sepanyol. Lama-kelamaan upaya ini membuahkan hasil.

Akhirnya Sepanyol jatuh dan berjaya dikuasai pasukan Salib. Penyerangan oleh pasukan Salib benar-benar dilakukan dengan kejam tanpa mengenal peri kemanusiaan. Tidak hanya pasukan Islam yang dibantai, tetapi juga rakyat biasa, wanita, anak-anak kecil, orang-orang tua, semuanya dibantai dengan sadis dan kejam.

Satu persatu daerah di Sepanyol ditakluki. Granada adalah daerah terakhir yang ditaklukkan. Penduduk Islam di Sepanyol (juga disebut orang Moor) terpaksa berlindung di dalam rumah untuk menyelamatkan diri. Tentera-tentera Kristian terus mengejar mereka.

Ketika jalan-jalan mulai sepi, yang tinggal adalah ribuan mayat yang bergelimpangan dan bermandikan aliran darah. Tentera Salib mengetahui bahawa banyak Muslim Granada yang masih bersembunyi di rumah-rumah. Dengan lantang tentera Salib itu meneriakkan pengumuman, bahawa para Muslim Granada boleh keluar dari rumah dengan aman dan dibenarkan berlayar keluar dari Sepanyol dengan membawa barang-barang keperluan mereka. “Kapal-kapal yang akan membawa kalian keluar dari Sepanyol sudah kami persiapkan di pelabuhan. Kami menjamin keselamatan kalian jika ingin keluar dari Sepanyol, setelah ini maka kami tidak lagi memberikan jaminan!” demikian bujuk tentera Salib.

Orang-orang Islam masih curiga dengan tawaran ini. Beberapa dari orang Islam dibenarkan melihat sendiri kapal-kapal penumpang yang sudah dipersiapkan di pelabuhan. Setelah benar-benar melihat ada kapal yang sudah dipersiapkan, maka mereka segera bersiap untuk meninggalkan Granada bersama-sama menuju ke kapal-kapal tersebut. Mereka pun bersiap untuk berlayar.

Keesokan harinya, ribuan penduduk Muslim Granada yang keluar dari rumah-rumahnya dengan membawa seluruh barang-barang keperluannya beriringan jalan menuju pelabuhan. Beberapa orang Islam yang tidak mempercayai tentera Salib bertahan dan terus bersembunyi di rumah-rumahnya. Setelah ribuan umat Islam Sepanyol berkumpul di pelabuhan, dengan cepat tentera Salib menggeledah rumah-rumah yang telah ditinggalkan penghuninya. Lidah api terlihat menjilat-jilat angkasa ketika para tentera Salib itu membakar rumah-rumah tersebut bersama orang-orang Islam yang masih bertahan di dalamnya.

Manakala ribuan umat Islam yang berada di pelabuhan berasa terkejut ketika tentera Salib juga membakar kapal-kapal yang dikatakan akan mengangkut mereka keluar dari Sepanyol. Kapal-kapal itu dengan cepat tenggelam. Ribuan umat Islam tidak boleh berbuat apa-apa kerana sama sekali tidak bersenjata. Mereka juga kebanyakan terdiri dari para perempuan dan anak-anak yang masih kecil. Lalu tentera Salib segera mengepung mereka dengan pedang yang terhunus.

Dengan satu teriakan dari pemimpinnya, ribuan tentera Salib itu segera membunuh umat Islam Sepanyol tanpa perasaan belas kasihan. Jerit tangis dan takbir membahana. Dengan buas tentera Salib terus membunuh orang awam yang sama sekali tidak berdaya.

Seluruh Muslim Sepanyol di pelabuhan itu habis dibunuh dengan kejam. Darah menggenang di mana-mana. Laut yang biru telah berubah menjadi merah kehitam-hitaman. Tragedi ini bertepatan dengan tanggal 1 April. Inilah yang kemudian diperingati oleh dunia Kristian pada setiap tanggal 1 April sebagai “The Aprils Fool Day”.

Bagi umat Islam April Fool tentu merupakan tragedi yang sangat menyedihkan. Hari dimana ribuan saudara seimannya disembelih dan dibantai oleh tentera Salib di Granada, Sepanyol. Sebab itu, adalah sangat tidak layak jika ada orang Islam yang ikut-ikutan merayakan tradisi ini. Sebab dengan merayakan April Fool, sesungguhnya orang-orang Islam itu ikut bergembira dan tertawa atas tragedi tersebut. Siapa pun orang Islam yang turut merayakan April Fool, maka ia sesungguhnya tengah merayakan ulang tahun pembunuhan beramai-ramai terhadap ribuan saudara-saudaranya di Granada, Sepanyol, beberapa abad silam.

April Fool Merupakan Perayaan Pembantaian Umat Islam, Tidak Layak Dirayakan

Umat Islam sangat tidak layk merayakan “The April Fool Day” kerana kebiasaan itu didasarkan untuk memperingati peristiwa pembantaian umat Islam di Sepanyol pada 1 April 1487 Masihi.

Ir.H.Asmara Dharma, seorang cendekiawan muslim dari Indonesia menuturkan di dalam tulisannya; “Umat Islam banyak yang “latah” dan merayakan April Fool tanpa mengetahui dasar dan asal muasal peristiwa tersebut”

Ia menjelaskan, perayaan April Fool itu didasarkan atas peristiwa penyerangan besar-besaran oleh tentera Salib terhadap negara Sepanyol yang ketika itu di bawah kekuasaan kekhalifahan Islam pada Mac 1487 Masihi.

Kota-kota Islam di Sepanyol seperti Zaragoza dan Leon di wilayah Utara, Vigo dan Forto di wilayah Timur, Valencia di wilayah Barat, Lisbon dan Cordoba di Selatan serta Madrid di pusat kota dan Granada sebagai kota pelabuhan berjaya dikuasai tentera Salib.

Umat Islam yang tersisa dari peperangan itu dijanjikan kebebasan jika meninggalkan Sepanyol dengan kapal yang disiapkan di pelabuhan Granada. Tentera Salib itu menjanjikan keselamatan dan membolehkan umat Islam menaiki kapal jika mereka meninggalkan Sepanyol dan tidak membawa sebarang persenjataan mereka.

Namun, ketika ribuan umat Islam sudah berkumpul di pelabuhan, kapal yang tadinya berlabuh di pelabuhan segera dibakar dan kaum muslim dibantai dengan kejam sehingga air laut menjadi merah kerana darah.

Peristiwa pembantaian dan pengingkaran janji tersebut terjadi pada 1 April 1487 Masehi dan dikenang sebagai “The April Fool Day.”

Selanjutnya, Dharma menjelaskan, peristiwa “The April Fool Day” itu dipopulerkan dengan “ritual” yang mempersendakan, menipu dan memperbodohkan orang lain tetapi bernuansa gembira.

“Ritual tersebut disyaratkan agar orang-orang yang dipersendakan tidak boleh berasa marah atau membalas” katanya.


Dah lama asenyer aku x update entry ak nie...da 2 mggu lebih kowt...x dea mood nak mengarang...ahakss..hari nie..ak nak bercerita geng kawan sekolah rendah telok jering lu..semalam..sambil2 ak dengar  lagu jiwang kat radio melalui handsetku..sambil2 nyanyi..tetibe ak teringat kenangan zaman sekolah rendah darjah 6 dulu...pah 2..leh senyum kambing sowang lak..kalo owang tgk ak time 2..kurang betol ke pea dak nie..hahahaah..that' is real me...haha...


Mase sekolah rendah sktj dulu...kitaorang adea geng kiter owang sendiri..5 owang dak pompuan hingusan time tuh...hahaha....rindunyer time suka duka,suka ria time darjah 6 dulu...kemana jea kitaowang p..mesti kitaorang berlima jalan sekali...time waktu rehat,berderet kitaowang jalan p kantin sekali..3 owang depan..2 owang belakang..x cukup ruang nak wat 1 barisan..ahaha...

Ada satu mendea yg mengingatkan ak ngan dak2 nie...kitaowang time rehat jea..pah beli mknn ringan kat kantin...or time rehat kelas fardhu ain..kitaowng adea satu tempat strategik yg kitaowang berkumpul...tempat 2..x dea owang lain berani duduk..kitaowang jea sokmo duduk situ lepak2,bergosip2,borak2,gelak ketawa...iaitu ...dibawah satu pokok yang terlindung daripada pemandangan ownag ramai dan juga cikgu2...leh ciap duduk2 ag kat pokok 2..(pokok 2 ala2 cam kerusi yg boleh duduk)..sbb pokok rendang...hahahah....best time 2..masih segar dalam ingatan ku saat2 riang tawa time 2...bile borak2..then ..bile cikgu lalu kawasan tepi..kitaowang terus jew senyap..n terus jew intai2 cikgu mane lalu..hahaha..sbb,kat pokok 2,leh intai2 owang kat tepi melalui celah2 pepohan...aahhahaa....

mek ak perkenalkan diaowang nie....kitaowang semua satu kg..belajar kat tempat tadika sekali same2..n belajar same2 darjah1-6....








yang nie..namenyer..nor izzatul madiha...hehehe..madiha..jangan mare ak yea..ak curi gambo ko nie..hehe...comel n cun owang nyer...(x leh lebih2..haha)..umah dier jauh nun di hujung kg telok jering..hehe..jauh gak ngan ak dan mek tie...dier nie..anak sulung...same cam ak...kitaowang..mase darjah 6 lu..adea gelaran yang tersendiri yg dak laki gelarkan...madiha nie..sbb dier anak sulung..adik2 dier panggil dier kak young...dak laki gelar laa gayung..hahaha...teringat mendea2 2 semue,kelako jea laa..jahat tol la dak laki nie..memandai jea....sekarang nie dier belajat kat utp,baru lepas habis praktikal jew bulan 1 hari 2...pengawas gak time darjah 6 2...ak dengar2..da berpunyer...hehehe








haa..nie namenyer...nor izziatie bte hanafi..sekolah rendah lu..mek nie..sowang yg sangat pandai..sbb..dalam kelas ..taip2 kali exam..asyik dier jea yng conquer leh n0.1..sape2 pown..x leh lawan dier time 2...markah2 semue dier dapat tinggi..jeloaus ak ngan dka mek tie time 2..haahah...anak tunggal mok long nie..sbb 2,mok long sayang sangat kat dier nie...hehe..sekarang nie..dier belajar unikl...hari 2,sekali ak jupe n hangout n mek nie kat TAR...dak laki gelarkan dier ..burung merpati...sbb..burung merpati kan pandai..da secocok da ngan dier..dier pown mmg pandai..umah ak ngan umah mek nie..wape kaki jea..dekat la katekan..tiap2 pagi2 nak p sekolah,ak ngan mek tie jalan same2..bile balik sekolah jea..jupe ngan umah dier lu..mesti ckp..bye2...hahaha..jalan kaki jew kitaowang,sbb umah mek tie nie ngan sekolah sebelah pagar jew...hahahha...mmg sangat dekat la..hehe..yg nie sowang pown..da berpunyer gak...haha..dak nie pown..pengawas gak mse sekolah rendah....
~~mek..jangan mare ak curi gambo hang nie kat fb...heheheh~~.....






nie plak..nurul farizan bte jusoff...dier baru jew lepas graduate diploma kat utm skudai hari 2..belajar kat utm kl,semarak..sekarang dier nie..sibuk cari keje..hehe...gud luck beb!!..all the best 2 u..u can do it ..wat lek lok interview sok...hhehe...nurul nie,sme ngan ak pengawas jgk mse sekolah rendah...dak gelarkan pea kat dier...katak puru..sbb..dier lu mase sekolah rendah..adea tahi lalat besar n hidup kat sebelah hidung dier..sebab 2 dier digelar cam 2 oleh dak2 laki nakal lam kelas kitaownag..hhehe..tapi..sekarang ..da x dea da..sbb ,dier da buang...dier bgtau kat ak,mendea 2 give effect jugak kat dier..that's why la..cik nurul kiter nie..da pn berpunyer...haha

dan dua orang ag kawan sekolah rendah ak...tengku rafidatul akma dan siti nur ain bt suhaimi...

gelaran2 dak laki bagi mse darjah 6 lu dekat geng kitaowang...
tengku-kura2-sebab-mek nie...mmg jenis yg jalan lambat...that's why laa..ahhaha..
ak-burung murai..sbb..ak jenis banyak cakap..hahah...sesuai da 2 ngan name dea "ra"...haha...
tie-burung merpati-sbb dier pandai..sesuai ngan nme mek nie dea "tie"..hehe
madiha-gayung-kak young
nurul-katak puru

adoii laa lawak batol laa..kawan2 ku semue..jangan mek hati eh pea yg ak tulis..ak cume nak mengingatkan kembali kenangan mse kiter sekolah rendah lu beb!!...rindunyer ak...ak ase ank balik semula jew ke darjah 6..lepak same2 ngan korunk kat bawah pokok depan kelas kiter 2...hahahaah....


kitaowang semua nie..satu kg jew..kg telok jering

anyway...korunk2 semue..dalam banyak2 kiter semue nie..ain sowang jew ak jarang dengo kabo...no tel dier pown ak da hilang..fb dier x dea..sek2 mu ado ko dop??..ak nak add...camnea la citer mek 2 sowang...dengar2 hari 2...dier duk belajar kat kolej kejuruwatan....


beb...bile kiter nak kumpul sekali same2 6 owang .....time cuti..besenyer..p umah madiha..lepak umah mek tie..nurul..jarang2..ain..langsung x dapat jupe ngan dier....huhuhuhu....tengku??...sekarang..da x dapat berhubung da ngan dier....

gambar tengku n ain..ak upload len kali laa..ak x jupe ag gambo diorang....huhuhu...

gambar kiter ramai2 mase darjah 6..mase bergambar kat tayar besar tu...adea ag ak simpan n tampal kat meja study kt umah ek..hahaha...kalo dea mse..ak upload...haha...

lagu merapu SINAR FM











hahahha...lagu merapu kat sinar fm....ak suke dengar radio sinar fm nie...pagi2..mase kat asrama lu...dengar radio nie...ak leh lak duk senyum n gelak2 sorang2...haha..siot tol...nek gelak ak ngan celoteh kak engku ,krill dan SY..memang kelakar...pagi2..da leh wat menceriakan orang...anyway..sal lagu merapu nie..habis la rosak lagu asli artis2 malaysia nie dek perbuatan dirong nie...haahah..tapi..lawok laa..haahha...leh tahan gak krill 2..ahah

Kapal perang dan kapal selam Amerika dan British melancarkan fasa pertama serangan peluru berpandu ke atas pertahanan udara Libya dan pegawai pertahanan Amerika berkata, serangan 
itu dipercayai mengakibatkan kerosakan besar.


Dalam serangan tersebut, 112 peluru berpandu Tomahawk dilancarkan ke atas lebih 20 sasaran di pantai untuk membuka laluan kepada pasukan udara bersekutu bertindak melumpuhkan pertahanan 
udara Libya, lapor AP.

Para pegawai pertahanan Amerika berkata adalah terlalu awal untuk menilai kesan serangan tersebut, tetapi berasaskan kepada ketepatan sasaran peluru yang dilancarkan, mereka merasakan ia 
mengakibatkan kerosakan teruk ke atas pertahanan udara Libya.

Pegawai berkenaan tidak mahu disebut namanya kerana misi serangan tersebut masih berterusan.
Ketika mengumumkan misi serangan tersebut ketika melawat Brazil, Presiden Barack Obama berkata beliau keberatan mengambil langkah ketenteraan tetapi yakin ianya perlu untuk menyelamatkan 
nyawa orang awam.

Obama mengulangi bahawa beliau tidak akan menghantar tentera Amerika memasuki Libya.
“Kami tidak boleh melihat sahaja apabila seorang pemimpin yang zalim memberitahu rakyatnya 
bahawa tidak akan ada belas kasihan ke atas mereka,” katanya di Brasilia.

Setakat ini, Amerika dilihat menghadkan peranannya dalam campurtangan di Libya, dengan fokus pertamanya untuk melumpuhkan pertahanan udara Libya, dan kemudian menyerahkan kepada negara-negara Eropah dan mungkin negara-negara Arab untuk menguatkuasakan zon larangan 
terbang di atas ruang udara negara Afrika Utara

Naib Panglima William E. Gortney memberitahu wartawan bahawa serangan peluru berpandu itu
adalah permulaan kempen yang dikenali sebagai ‘Operation Odyssey Dawn’.

Katanya, matlamatnya ialah untuk menghalang tentera Muammar Gadhafi daripada melakukan lebih banyak keganasan ke atas orang awam – terutama di dalam dan di sekitar kubu pemberontak di Benghazi — dan melumpuhkan keupayaan ketenteraan Libya untuk mencabar zon larangan terbang

INGAT MATI......

kat ofis ri nie...tepat kul 11.27 am..pada hari jumaat...ak adea bukak satu video nasyid..yg bertajuk ahlan bina (bahsa arab)..ak x tau pea maksudnyer..so ak klik laa nak dengar lagu pea tu..tgk2 lam bm ..menanti di barzakh..ak dengar lah sampai habis lagu nie...seriau ak ase..berderau darah ak dengo ak lagu nie..lagu yang membuatkan ak terasa nak berginang air mata ak..padahal tengah2 edit2 koding php tu...bile ase nak berginang 2..ak terus betol2 kan kedudukan ak..hhuhuhuu....




Ku Merintih, Aku Menangis,
Ku Meratap, Aku Mengharap,
Ku Meminta Dihidupkan Semula,
Agar Dapat Kembali Ke Dunia Nyata,


Perjalanan Rohku,
Melengkapi Sebuah Kembara,
Singgah Di Rahim Bonda,
Sebelum Menjejak Ke Dunia,
Menanti Di Barzakh,
Sebelum Berangkat Ke Mahsyar,
Diperhitung Amalan,
Penentu Syurga Atau Sebaliknya,


Tanah Yang Basah Berwarna Merah,
Semerah Mawar Dan Jugak Rindu,
7 Langkah Pun Baru Berlalu,
Susai Talkin Penanda Syahdu,
Tenang Dan Damai Di Pusaraku,
Nisan Batu Menjadi Tugu,
Namun Tak Siapa Pun Tahu Resah Penantianku,


Terbangkitnya Aku Dari Sebuah Kematian,
Seakan Ku Dengari,
Tangis Mereka Yang Ku Tinggalkan,
Kehidupan Disini Bukan Suatu Khayalan x2
Tetapi Ia Sebenar Kejadian x2


Kembali Oh Kembli,
Kembalilah Kedalam Diri,
Sendirian Sendiri,
Sendiri Bertemankan Sepi,
Hanya Kain Putih Yang Membaluti Tubuhku,
Terbujur Dan Kaku,
Jasad Terbujur Didalam Keranda Kayu,

Ajal Yang Datang Dibuka Pintu ,
Tiada Siapa Yang Memberi Tahu,
Tiada Siapa Pun Dapat Hindari,
Tiada Siapa Yang Terkecuali,
Lemah Jemari Nafas Terhenti,
Tidak Tergambar Sakitnya Mati,
Cukup sekali Jasadku Untuk Mengulangi,

Jantung Berdenyut Kencang,
Menantikan Malaikat Datang,
Mengigil Ketakutan Gelap Pekat Dipandangan
,
Selama Ini Diceritakan x2
Kini Aku Merasakan x2
Dialam Barzakh Jasad Dikebumikan x2


Ku Merintih, Aku Menangis,
Ku Meratap, Aku Mengharap,
Ku Meminta Dihidupkan Semula,
Agar Dapat Kembali Ke Dunia Nyata,

sesekali tibe waktu sebelum nak tidur..or tika ak duk menung2 sowang2...terkadang terpk sal mati..apea yg akpk..camnea kalo ak mati ???..perasaan takut meghantui diriku..bile memikirkan da cukup lengkap ke amalan ak untuk dibawa ke "SANA"...ak terbayangkan..bile ak mati..ma,abah,adik2 ak,mek,mok ja dan org2 kesayanganku pasti ak menangisi kepermegianku...takutnyer duk dalam kubur gelap gelita cam 2..jasad tubuh tiada bernyawa..hanya roh...bile mati,terpisah la kiter dengan alam dunia untuk dihitung dan ditimbang amalan ke 2 pilihan syurga or neraka....x terjangkal oleh akal fikiran ak jika ak mati...x terjangkal oleh fikiran ak..macam mnea siksaan dalam kubur...takutnyer..mintak2 dijauhkan semua siksaan dalam kubur 2 bile ak mati nnti...itu kuasa Allah yang Maha Besar....tibe mase dan saat nyer nnti,walau berapa lame sekali pn..pasti kiter akan dijemput Illahi....



myMetro | Mangsa kedua jangkitan Adenovirus

Adenovirus dikatakan sekumpulan virus yang berasal dari kelenjar Adenoid dalam kepala berdekatan rongga hidung yang berfungsi melindungi serangan penyakit, tetapi boleh menyebabkan jangkitan pada lapisan tisu saluran pernafasan, mata, usus dan saluran kencing.

Jangkitan Adenovirus biasanya menyebabkan penyakit membabitkan sistem pernafasan, namun ia juga boleh menyebabkan cirit birit, jangkitan selaput mata, jangkitan usus dan ruam serta masalah pernafasan akut (ARD).

Pengamal perubatan, Dr S Thiru, berkata Adenovirus yang tersebar melalui rembesan atau titisan yang keluar dari saluran pernafasan, memerlukan rawatan serta penjagaan rapi.

“Virus mula agresif bila antibodi rendah dan lemah. Biasanya, ia tidak bertindak balas kepada antibiotik kecuali ada gabungan jangkitan virus dan bakteria,” kata doktor sukarelawan itu yang pernah mengikuti misi kemanusiaan di beberapa negara dunia ketiga dan membangun, termasuk Palestin dan Pakistan.

Dr Thiru berkata, antara simpton awal jangkitan Adenovirus ialah demam panas, batuk, cirit-birit dan hilang selera makan sebelum pesakit mengalami komplikasi penyakit yang lebih serius seperti masalah pernafasan teruk dan radang paru-paru.



Beberapa pengamal perubatan ketika dihubungi mengesahkan jangkitan virus itu jarang berlaku di negara ini.

sumber : Berita Harian

YA ALLAH....

Hari nie..adea satu notification fb dar kawan fb ak sampai kat email ak...dier ckp,kawan2 tlg report page nie..ak pown,cam ase pelik laa..apea nie eik..cam terpk2 ...so,ak bukak laa email tu....dier post dekat group fb(scr)......so..ak klik laa..tgk2...page fb...terkejut giler ak tgk page dier...dengan tajuk page dier yg membuatkan ak rase geram sangat....mengucap panjang ak bile bace title page 2...Muhammad Saw Bukanlah Nabi Melainkan Perampok,pedopil, Dan Tukang Cabul ....Saya seorang manusia biasa, yg kasihan melihat para muslim teken kontrak masuk neraka bersama muhamad!....ASTAGHFIRULLAH AL AZIM...ak pown..tanpa berlengah lagi..bukak fb page tu..dan bace satu2 entri...setiap entri yang ak bace..semuanyer menghina sakan agama suci islam kita...mulut ak x lepas2 mengucap bila bace kutukan diorang terhadap agama islam dan juga Nabi tercinta kita Nabi Muhammad S.A.W...astagfirullah al-azim...bila ak menaip nak post entri nie..ak rse sebak dan sedih nak karang ayat nie...sangat lah menyedihkan....org kafir adalah laknatullah...Allah laknat orang kafir yang menghina dan mengutuk Nabi suruhanNya dan agama suci ISLAM.....mase ak bace entri tersebut...terlintas dihati ak...ak doa...diorang x akan selamat sampailah ke hari kiamat...hati ak terasa amatlah geram dan sedih....




http://www.facebook.com/pages/Muhammad-Saw-Bukanlah-Nabi-Melainkan-Perampokpedopil-Dan-Tukang-Cabul/150658694960152

  • Perangkaan Kementerian Kesihatan Malaysia pada 2001 menunjukkan, kira-kira 26% saja wanita menjalani lumuran pap(pap smear) ,manakala 74% lagi memberi perhatian terhadap pemeriksaan kanser apyu dara. Di kalangan wanita Malaysia, kebanyakan kes kanser pangkal rahim iniberlaku dikalangan mereka yang berumur antara 40-50 tahun.
  • Penyakit ini hanya akan berlaku kepada mereka yang pernah melakukan hubungan seksual sahaja. Ada empat peringkat penyakit ini dan di Malaysia kebanyakan kes hanya dikesan diperingkat ketiga dan terakhir dimana hanya rawatan radioterapi sahaja sebagai langkah alternatif
  • Salah satu faktor risiko penyakit barah pangkal rahim adalah kehadiran antibodi kepada kuman papillomavirus atau HPV(kumpulan kirus yang sama yang menyebabkan ketuat kelamin atau genital wart). Ada kira-kira 100 jenis kuman HPV dan ia sangat mudah berjangkit melalui sentuhan kulit. Dalam kes barah pangkal rahim, kuman ini dijangkiti melalui hubungan kelamin, hubungan seks luar tabii, daan melalui seks oral. Ibu mengandung yang dijangkiti kuman HPV juga berupaya untuk menjangkiti anaknya hingga mendedahkan anak tersebut kepada risiko lain seperti masalah radang paru-paru. Jangkitan pada awal kehamilan juga boleh menjadi punca kepada keguguran.
  • Kebiasaanya barah ini hadir tanpa gejala awal. Seperti yang diketahui, barah pangkal rahim ini mengambil masa bertahun-tahun untuk berkembang. Sebelum berkembang, perubahan awal berlaku di dalam sel pada permukaan pangkal rahim. Ini disebut peringkat pra kanser. Antara gejalanya adalah lelehan faraj yang berair dan berbau busuk, rasa sakit semasa melakukan perhubungan seks, perdarahan dan faral antara haid atau selepas perhubungan seks dan, sebarang perdarahan dan faraj selepas putus haid.

Di peringkat kronik, gejala yang berlaku adalah seperti:

  • Berlaku perdarahan yang teruk
  • Sukar membuang air kecil
  • Hilang selera makan
  • Perut sering rasa tidak selesa atau sakit
  • Berat badan mulai menyusut
  • Keluarnya lendir atau lelehan yang sangat banyak dan busuk

  • Menurut pendapat saintis, senyum dan ketawa adalah satu senaman yang berbentuk jogging dalaman. Di mana , ia dapat merangsang seluruh badan dan mampu memberi manfaat kepada sistem saraf otak dan hormon-hormon lain.
  • Memulakan hari baru dengan senyuman bukan sahaja dapat menceriakan hidup anda. Apabila tersenyum, badan turut 'tersenyum'. Melalui kajian, senyuman juga dapat memperlahankan aliran darah yang melalui sinus ke otak.
  • Kajian menunjukkan seseorang yang ketawa sebanyak 100 kali dalam tempoh 24 jam sama seperti bersenam selama 10 minit. Ini kerana, apabila anda ketawa, tekaan  darah dan kadar denyutan jantung meningkat.
  • Menurut kajian dari Universiti Pusat Perubatan California menunjukkan senyum dan ketawa dikategorikan sebagai stres yang baik. Stres yang tidak baik akan memberi tekanan kepada sistem pertahanan badan.
  • Senyuman bukan sekadar dengan memberi reaksi gerak muka tetapi turut berkait rapat dengan penghasilan endorfin dalam otak yang dapat mengurangkan kesakitan fizikal dan emosi. Hasilnya, ia menjadikan seseorang itu lebih selesa.

Gambar-gambar nie ak,ana,ezaini dan 2 org anis...hehe..kuo..hari jumaat lepas...p jusco balakong....ermm...kuo laa..nak duk lam office..borink gaks..rest tengahari lame kowt ri jumaat...12.30-2.45...ermmm..ak ingatkan nak wat keje (nak wat php koding),malas nak ikut..ak confius n keliru giler mase 2..nak ikut ke x..nak ikut ke x...last2 sekali..ana suh gak p..hahaha..p laa..hehe









 SONIA-Benci Ku Sangka Sayang

masih membasah luka
yang dulu pernah kau cipta
kau sayat kembali
diatas derita lama
tak penah menjadi impian
dan hitam bukanlah harapan

mengering airmata mengenangkan percintaan
yang kini tinggal igauan
masih segar diingatan
kenangan kita masih bersama
cinta yang telah berlalu
ku simpan jadi sejarah

biarlah ku jalani __*
biarkanlah ku telan duka
semoga kau mgerti
tak pernah ku restui pemergian dirimu
sungguh menyayat hati

(ulang)

benar kata pujangga
selasih ku sangka mayang*
bayang-bayang ku sangkakan daun selaga
orang benci ku sangka sayang
namun diri tak merasa
tetapi apakan daya
ooo

kenangkanlah aku sayang
rinduilah aku dalam ingatanmu
yang telah tinggalkan ku selama ini
jauh mengejar mimpi yang tiada pasti
biar hujan datang berkurun
takkan tawar rasa lautan cinta
ku khayalkan kasihmu mengekalkan rasa
kiranya gerimis menawarkan lautan

fisrt task given: hashing the url using combination of sha-1 and md5 algorithm....

sha-1 and md5 hashing.php


 <?php
  

if (isset($_POST['URL'])) {
   //Start MD5 Hash Generator\\
   $pass2=$_POST['URL'];
   $URL=md5($pass2);
  
   if($_POST['URL'] != NULL)
      $pass3=sha1($URL); }
   else
      $pass3= "";
    
$dbhost = 'localhost';
$dbuser = 'root';
$conn = mysql_connect($dbhost, $dbuser);
if(! $conn ) {
{
  die('Could not connect: ' . mysql_error());
}

if(! get_magic_quotes_gpc() )
{
   $url_name = addslashes ($_POST['URL']);
   $hash_value = addslashes ($_POST['hash']);
}
else
{
   $url_name = $_POST['URL'];
   $hash_value= $_POST['hash'];
}

$sql = "INSERT INTO urldata ".
       "(url_name,hash_value) ".
       "VALUES ".
       "('$url_name','$hash_value')";
   mysql_select_db('url');
   $retval = mysql_query( $sql, $conn );
   if(! $retval )
 {
    die('Could not enter data: ' . mysql_error());
 }
   echo "Entered data successfully!\n";
   mysql_close($conn);
}
?>


<html>
<head><title>Cyber-MyCert </title>

</head>
<center><body><h3> Hashing The URL'S </h3></center>

   <?php include ("md5.php"); ?>

  <center> <form action = 'hashing md5 and sha1.php' name='gen' method= 'post'>
   URL'S: <br><input type='text'  size='30' maxlength='50' name='URL'> <br/>
   HASH VALUE : <br><input type='text' size='50' maxlength='80'name="hash" value= "<?php echo $pass3;?>"> <br/></center>
      
  <br><div align="center"><input type="submit" value="Hash Me"/></div></br>
   <div align="center"><input type="reset" value="Back"/></div>
 
 <center>

               ENTER HASH VALUE : <br><input type='text' size='50' maxlength='80' name='hashme' > <br/>
               <input type ="submit" name ="verify1" value = "verify">            
  </form></center>
  <?php
   if(isset($_POST['verify1']))
{

       $npass= ($_POST['hashme']);
      //$hash_me=$_POST["hashme"];
               //$hash_1=$_POST["hash"];
 
  //if (strcmp($hash_me,$hash_1)=0{
  //{ print "same <br>"};
  //else {print "not same <br>"};
 
  //}
 
if ($npass == $_POST["hash"])
{
                 echo "The hash match";
          }
                  else //($npass != isset($_POST["hash"]))
//if ($npass != isset($_POST["hash"]))
             {    
      echo "The hash do not match";
 }


}



 ?>
</html>
md5.php


<html>
<head>

</head>

<body>
  <center>
    <div align="center">

      <tr><?php
      echo " MD5 (Message-Digest algorithm 5) is a widely used cryptographic hash function with a 128-bit hash value.
       An MD5 hash is typically expressed as a 32-digit hexadecimal number.While, SHA-1 produces a 160-bit message digest"
?> <tr/>
    </div>
  </center>

</html>




setakat duk kat selangor nie...tiap2 mggu kitaorag kuo...al-maklum lah kan...borink kowt hjg mggu duk perap kat bilik..setelah seminggu penat keje..gambo2 nie semue--kat sunway piramid..













kitaorang kuo kul 11 dari kolej..nek bas upm sampai laa kat depan upm...tnggu ag bas...bas rapid..tuk p ke ktm serdang...punyer beratur lame nak beli tiket..kitaorang mek tiket tuk p ke kl central...then,sesampai jea kat kl serdang,kitaorang jalan ag p dekat esso,tnggu ag bas kat cnea..aduhaiii..punyer la panas mase..jenuh kitaorang tunggu bas...jalan penuh ngan kete n manusia2 ..x yah ckp laa..lagi la merimaskan keadaan ak...tungu punyer tunggu..akhirnya..sampai lah bas rapid 67..kitaorang pown nek laaa....perjalanan ngan bas nak p ke sunway punyer lah lame..sejam lebih kowt..aduhaiii....menung jea ak lam bas...haha..lame laaa dier nak sampai lak...akhirnya..lam kul 2 lebih petang,baru lah kitaorng sampai kat destinasi....punyerlah bersemangat nak p jalan2 even jauh2..x pea2..ok jea..huhuhuh...

Membina Pulau Muzik

Bergantung kepada kreativiti dan sedikit kemahiran anda dalam muzik,anda mampu membina pulau muzik yang menarik.Isle Of Tune merupakan pembina muzik yang direka dalam bentuk unik.Anda perlu membina jalan raya, menempatkan pokok, lampu dan pasu di tempat tertentu bagi menghasilkan muzik. Setiap satu elemen ini mewakili not muzik yang didinginkan.

Masukkan kereta ke jalanraya yang anda bina dan kereta inilah yang akan memainkan turutan nota muzik anda itu menjadi sebuah lagu yang menghiburkan. Jika anda buntu untuk memulakan Isle Of Tune, gunakan pilihan Random Island. Ia seperti tempat khas yang sudah mempunyai beberapa nota muzik didalamnya. Jika mahukan muzik segera pula gunakan Pre-Built Loop, iaitu contoh muzik yang boelh disesuaikan dengan latar belakang atau rentak muzik anda.

http://isleoftune.com/

About this blog

azura_blogger. Powered by Blogger.

Popular Entry

Just Me.

My photo
Skudai, Johor, Malaysia
~seorang yang periang dan seyum sokmo!!..ahakss.. ~suke berkawan...

Followers

There was an error in this gadget

Labels